ابراز امیدواری برای راهاندازی صندوق پژوهشو فناوری ملی در سال جاری
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری اعلام کرد: ما در زمینه ایجاد صندوق پژوهش و فناوری ملی چند سالی است که پیگیر هستیم و امیدواریم که بتوانیم این طرح را در سال جاری نهایی کنیم.
به گزارش ایسنا دکتر منصور غلامی در مراسم تقدیر از برترین طرحهای جشنواره جوان و بین المللی خوارزمی، برگزاری و همایشهای این چنینی را فرصتی را برای تقدیر از فعالان عرصههای علم و فناوری دانست و افزود: برگزاری جشنوارههای این چنینی ما را به این سمت میبرد که توجه به نیروی انسانی کارآمد در جامعه به عنوان سرمایه اصلی هر کشور میتواند مسیر توسعه به ویژه مسیر توسعه دانش بنیان را تقویت کند و استمرار ببخشد.
وی ادامه داد: کشور ما در دو دهه اخیر در مسیر تبدیل دانش به فناوری و فناوری به ثروت و سرمایه توسعه اقتصادی وارد شده است که اگر به عقب نگاه کنیم، کارها و گامهای بزرگی انجام شده که قابل عرضه و افتخار است؛ ولی وقتی به مسیر پیش رو نگاه میکنیم، کار زیادی باقی است و حتما بخش قابل توجهی که باید در زمینه توسعه پایداری و دانش بنیان و اقتصادی پایداری صورت گیرد، باید در بستر دانش و فناوری باشد و مسیر و گریز دیگری در این زمینه نیست.
غلامی اضافه کرد: زمانی که از فناوری و توسعه دانش محور و دانش بنیان سخن به میان میآید، اذهان به سمت بخشهای فنی، مهندسی، فیزیک و مواد میرود؛ ولی در حوزههای علوم انسانی در بخشهای مدیریت، نظریه پردازی و برنامه ریزیها نیاز اساسی به توجه به دانشمندان و محققان صاحب نظر و توانمند داریم.
وزیر علوم با بیان اینکه شاید در بسیاری اوقات در این بخش حضور آنها را به خوبی معرفی نکردیم و کمتر به سمت آنها رفتیم، خاطر نشان کرد: در دنیا معمول است که نخبگان را به سمت بحثهای مدیریتی و مباحث فکری و علوم انسانی دعوت میکنند ولی در کشور خیلی کم توجهی به آن شده است به گونهای بسیاری از اشخاص بعد از آنکه در مسیرهای علومی مانند مهندسی و پزشکی قرار میگیرند بر اساس علایق و یا بعضا ضرورتها تغییر مسیر به سمت حضور در عرصه علوم فکری و انسانی سوق مییابند از این رو باید بیشتر به موضوع نیروی انسانی کارآمد توجه شود.
غلامی، دانشگاهها و مراکز علمی را جزو مراکز توانمند در عرصه بین المللی و داخلی دانست و گفت: توجه بیشتر به این مراکز میتواند ما را در بهره برداری از این ظرفیتها و توانمندیها بیشتر بهره مند کند. ابراز نگرانی که در زمینه تشکیل شرکتهای دانش بنیان و حضور دانش آموختگان و نخبگان در عرصه علم و فناوری و اقتصادی و فنی، ارائه شد، موضوعی است که باید از مسیر توجه به دانشگاهها و مراکز پژوهشی آغاز و طی شود.
وزیر علوم با اشاره به تاکیدات مقام معظم رهبری به موضوع توجه به دانش و حمایت از مراکز علم و فناوری، افزود: به نظر من محور اصلی این تاکیدات باید این موضوع باشد و شاید کم توجهیها در رفع مسایل پیش رو باعث شده است که آن چیزی که باید اتفاق بیفتد، تاکنون کمتر محقق شده است.
وی با اشاره به شیوع کرونا و فعالیت محققان در رفع معضلات این دوران، گفت: شرایطی که در یک سال قبل به دلیل شیوع بیماری رخ داد و در 3 سال گذشته به دلیل تحمیل تحریمهای اقتصادی جدی و سنگین، پنجرهای را در مقابل ما گشود که متوجه شویم که همین بخشهای علم و فناوری هستند که آسیبها و نگرانیها را کم کردند و امیدآفرینی و امیدافزایی داشتند؛ از این رو معتقد هستم که ما به عنوان دست اندرکاران اجرایی و هم خانواده علمی باید تلاش کنیم که اگر از این سختیها به خوبی عبور کردیم، فراموش نکنیم که این شرایط ممکن است مجددا تکرار شود و حتما باید برای آینده این ظرفیتها را تقویت و حفظ کنیم.
وزیر علوم، برگزاری جشنوارههایی مانند خوارزمی را فرصتی برای معرفی نمونههای موفق در توسعه اقتصاد دانش بنیان دانست و اظهار کرد: در سالهای طولانی برگزاری این جشنواره به صورت مستمر اجرایی شده است و امیدوارم این مدلها را در بخشهای دیگر به گونهای حمایت کنیم که سال به سال به جمعیت نمونههای موفق اضافه شود تا گروه بزرگی در مسیر رشد و اعتلای فعالیتهای دانش بنیان ایجاد شود.
غلامی، با بیان اینکه در دو دهه قبل اتفاقات خوبی در تبدیل دانش به فناوری و فناوری به ثروت رخ داده است، یادآور شد: اعتقاد دارم که این حرکتها باید تکرار شود تا در سطح جامعه بیشتر معرفی شود و به عنوان یک زمینه مهم در رشد و توسعه کشور مورد توجه عموم مردم و مسوولان قرار گیرد.
وی اضافه کرد: در این راستا تاکنون مراکز و نهادهایی ایجاد شده است که از صاحبان ایدههای فناورانه و جدید حمایت شود که مراکز رشد، پارکهای علم و فناوری نمونههای این مراکز هستند.
غلامی، ایجاد صندوقهای پژوهش و فناوری را از دیگر اقدامات حمایتی از فعالان عرصه علم و فناوری دانست و خاطر نشان کرد: ما در زمینه ایجاد صندوق پژوهش و فناوری ملی چند سالی است که پیگیر هستیم و امیدواریم که بتوانیم این طرح را در سال جاری نهایی کنیم هر چند که توفیقاتی در سال گذشته داشتیم، ولی به دلایلی به نتیجه نهایی مطلوب نرسید.
وزیر علوم، ادامه داد: زیست بومی که در اطراف دانشگاهها و مراکز علمی کشور ایجاد شده است در کنار آن یک مجموعهای از توانمندیها را ایجاد کرده است که باید تلاش شود این ظرفیت را حفظ کنیم و به سمت بالندگی هدایت شود.
وی با تاکید بر توجه به پیشروان و پیشکسوتان حوزه علم و فناوری، تاکید کرد: ما از این مجموعهها به عنوان افرادی که خط شکنی میکنند تا مسیر را همواره کنند تا دیگران از جریانهای آسیب زا عبور کنند، یاد خواهیم کرد.
انتهای پیام
منبع:ایسنا