مهم ترین ابزار شناسایی بسترهای فساد زا، مشارکت مردم است

ایسنا/کرمان معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان کرمان گفت: رویکرد مهم سند تحول قوه قضائیه شناسایی بسترهای فساد زا و مهم ترین ابزار تحقق آن مشارکت مردم است.

به گزارش ایسنا و به نقل از روابط عمومی دادگستری استان کرمان “سیدمهدی قویدل” در گفت و گوی رسانه ای اظهار کرد: یکی از مهم ترین وظایف قوه قضائیه مبحث پیشگیری است که از ۱۰ سال پیش به صورت جدی و ضابطه مند، معاونت پیشگیری از وقوع جرم در قوه قضاییه نهادینه شده و برنامه‌های آن در دستور کار قرار گرفت در حالی که قبل از آن اغلب عدالت کیفری مدنظر بود بطوریکه به اقدامات بازدارنده، سلبی و مجازاتی بیشتر توجه می شد.

وی با بیان اینکه در سال‌های اخیر مقام معظم رهبری(مد ظله العالی) پیشگیری و مشارکت مردم را بسیار مورد تاکید قرار داده اند، افزود: در سند تحول دستگاه قضایی نیز یکی از موارد بسیار حائز اهمیت رویکرد مشارکت جو و مردم محور است، به همین دلیل در این سند به دستورالعمل نحوه تعامل و مشارکت نهادهای مردمی با دستگاه قضایی توجه ویژه ای شده است چراکه این دستورالعمل درخصوص جلب مشارکت‌های مردمی تدوین و ابلاغ شده است.

قویدل دستورالعمل نحوه تعامل و مشارکت نهادهای مردمی با قوه قضائیه را بسیار جامع دانست و بیان کرد: تمام نهادهای غیردولتی، غیرانتفاعی، غیرسیاسی و دارای مجوز  دعوت به کار شده اند که در برنامه‌های متنوع دستگاه قضایی از این ظرفیت استفاده می‌شود.

وی گفت: شش اداره فرهنگی- اجتماعی، مشارکت های مردمی، اطلاع رسانی و آگاهی های عمومی، برنامه ریزی، حقوقی- قضایی و وضعی- امنیتی- انتظامی در معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان کرمان فعالیت و در راستای تحقق اهداف پیشگیرانه تلاش می کنند.

این مقام قضایی با اشاره به اینکه در بحث پیشگیری از وقوع جرم و اقدامات فرهنگی- اجتماعی مانند برنامه های رشدمدار، اصلاح مجرمین، جلوگیری از بازگشت زندانیان و بازاجتماعی کردن متهمان از ظرفیت گروه های مردمی استفاده خواهد شد.

قویدل یکی از موارد مهم دیگر را صلح و سازش و رفع مشکلات مردم توسط خود آنها عنوان و تاکید کرد: دستگاه قضایی به دنبال مشارکت مردم و در نتیجه ارتقاء مسئولیت پذیری اجتماعی و خروج از بی‌تفاوتی مردم است، به گونه ای که خود آنها به حل مشکلات پرداخته و از ورود به سیستم قضایی جلوگیری کنند.

وی گفت: در بحث مشارکت های مردمی یکی از مولفه‌ها؛ شناسایی بسترها و علل و عوامل ارتکاب جرم، کانون های وقوع جرم و موارد جرم زا می باشند و رویکرد مهم سند تحول قوه قضائیه نیز شناسایی بسترهای فساد زا می باشد که مهم ترین ابزار برای تحقق این رویدادها مشارکت مردم است.

معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان کرمان در ادامه مطلب فوق افزود: راهکارهایی جهت افزایش مشارکت های مردم توسط ریاست قوه قضائیه مطرح شده است که یکی از آنها اخذ گزارشات مردمی است و در این راستا سامانه‌ جامع ارتباط مردمی(سجام) برای دریافت گزارش های مردمی به آدرس www.sajam.scpd.ir طراحی شده است که به صورت محرمانه گزارش ها و پیشنهادات مردمی را در اختیار معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان ها قرار می دهد و گزارش ها نیز پس از بررسی و غربالگری به دادستان ها، سازمان بازرسی و یا مدیران دستگاه های اجرایی مربوطه ارجاع و پیگیری خواهند شد.

وی اعضای سامانه سجام در استان کرمان را بیش از 7100 نفر اعلام و یادآوری کرد: تاکنون قریب به 2000 گزارش مردمی از طریق سجام دریافت شده که نزدیک به ۴۰۰ مورد آنها مربوط به پیشگیری از شیوع بیماری کرونا بوده است.

قویدل افزود: سجام به دستگاه قضایی به عنوان ناظر بر اجرای قانون و مرجع رسیدگی به تظلمات و دعاوی مردمی و حافظ حقوق مردم، در خصوص موضوعات و آسیب های سطح جامعه اِشرافیت می دهد به همین جهت دستگاه قضایی از کانال سامانه سجام گزارشات وقوع جرم و پیشنهادات مردمی را دریافت می کند و چنانچه در این زمینه همکاری رسانه ها نیز افزایش یابد قطعاً در کاهش ورودی پرونده ها، اصلاح مجرمین، نحوه ارتباط مسئولین با مردم موثر بوده و پیشنهادات قابل توجهی هم دریافت خواهیم کرد.

این مقام قضایی با تاکید بر وظیفه مهم معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان کرمان مبنی بر پیشگیری و اعلام جرم گفت: در صورت کوتاهی، غفلت و ترک فعل مسئولین، جرم اعلام می‌ شود.

وی سپس با یادآوری اینکه تمامی گروه های مردمی در سامانه جامع مشارکت قوه قضائیه به نشانی www.mosharekat.eadl.ir  ثبت نام کرده اند و از ظرفیت این گروه ها استفاده خواهد شد، تصریح کرد: پس از شناسایی ۳۰۰ سازمان مردم نهاد در سطح استان کرمان، با دبیران این سمن ها مکاتبه و دعوت به همکاری شده اند همچنین با عضویت 12 سمن، مجمع نهادهای مردمی همکار معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان کرمان نیز تشکیل شده است.

قویدل سپس با تاکید بر طرح مُصلحین و حکمین قرآنی گفت: چنانچه مردم نخواهند برای رسیدگی به شکایات و دعاوی آنها، وارد سیستم قضایی شوند می توانند از ظرفیت مصلحین در جهت صلح و سازش استفاده کنند که در این راستا تاکنون ۵۰۰۰ نفر در استان کرمان آموزش دیده اند که همگی از افراد فرهیخته، اساتید حوزه و دانشگاه، بازنشستگان فرهنگی و سران طوایف به شمار می روند.

وی افزود: پروژه مصلحین کاملا مردمی و نخستین اولویت آن رسیدگی به مشکلات و مسائل خانوادگی است، جلسات مربوط به صلح و سازش نیز در پایگاه های بسیج، مساجد، مدارس، کانون ها و کلانتری و پاسگاه ها برگزار شده و در برخی شهرستان ها حتی در کنار دادسراها و دادگاه ها واحدی به عنوان مصلحین ایجاد شده است که بدون دریافت هزینه و ثبت پرونده اقدام به میانجی گری و سازش می شود.

قویدل افزود: از ابتدای امسال تاکنون بیش از 2000 پرونده توسط مصلحین به صلح و سازش منجر و از ورود این پرونده ها به دستگاه قضایی جلوگیری شده است، ضمن اینکه مصلحین علاوه بر صلح و سازش نسبت به شناسایی آسیب ها در تمام روستاها و مناطق دور افتاده نیز گام برداشته و ما نیز تلاش کردیم این افراد را شبکه‌ سازی و تیم بندی کنیم.

این مقام قضایی یادآوری کرد: همچنین طرح اورژانس قضایی به ابتکار معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان کرمان تدوین و طراحی شده و در قالب آن تفاهم نامه پنج جانبه ای با دانشگاه علوم پزشکی، استانداری، نیروی انتظامی و بهزیستی منعقد کرده ایم که با مداخله بهنگام در مسائل خانواده وارد شده و در کنار پلیس از مشاوران و مصلحین استفاده و خارج از سیستم قضایی به پرونده رسیدگی خواهد شد.

قویدل اظهار کرد: به علاوه معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان کرمان با کانون بسیج حقوقدانان در مرکز استان و شهرستان ها، در قرارگاه معاضدت حقوقی همکاری کرده و توسط کارشناسان حقوقی به مردم مشاوره ارائه می شود.

وی تاسیس پایگاه پیشگیری و انسجام بخشی اجتماعی، قضایی را از دیگر اقدامات حائز اهمیت معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان کرمان دانست و تاکید کرد: در جلسات متعدد شورای پیشگیری از وقوع جرم بیش از 70 مصوبه در خصوص رفع مشکلات حاشیه شهر استخراج شده که یکی از موارد راه اندازی پایگاه پیشگیری در محله حاشیه نشین صنعتی بوده است.

معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان کرمان ادامه داد: این پایگاه با حضور مشاوران حقوقی، گروه‌های مردمی، روان شناسان و مددکاران اجتماعی، به برخی مردم حاشیه شهر خدمات رایگان ارائه می کند و در بحث مصوبات شورای یشگیری برای رفع مشکلات محله مذکور پیگیری های لازم را به عمل می آورد.

وی در بخش دیگری از سخنانش بیان کرد: مجمع خیرین معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان کرمان نیز در راستای دستورالعمل نحوه تعامل و مشارکت نهادهای مردمی و به منظور جذب کمک های خیرین، جهت کمک به برنامه های آموزشی پیشگیری از وقوع جرم، بازاجتماعی و اصلاح مجرمین و متهمین و مراقبت از معتادین بهبود یافته تشکیل شده است.

قویدل با ابراز امیدواری از اینکه بتوان اغلب برنامه‌های معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان کرمان را برون‌ سپاری و از پتانسیل های مردمی استفاده کنیم، بیان کرد: در این صورت می توان در آینده شاهد کاهش ورودی پرونده ها و جمعیت کیفری و افزایش مسئولیت پذیری اجتماعی باشیم.

این مقام قضایی در پایان با اشاره به اینکه بانک اطلاعاتی ۹۰ نفر از نخبگان استان تهیه شده و در زمینه پیشگیری از خشونت از ظرفیت آنها استفاده خواهیم کرد، گفت: باتوجه به اینکه اطلس و سیمای جرائم در اختیار معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان کرمان می باشد از این رو می‌توان با کمک یکدیگر برای رسیدن به اهداف مشترک استفاده کرد.

انتهای پیام

منبع:ایسنا

دیدگاهتان را بنویسید